گزارش برگزاری "پانزدهمین جلسه گروه مطالعاتی و نقد کتاب در سال 1396"

ساخت وبلاگ
پانزدهمین جلسه گروه مطالعاتی و نقد کتاب در سال 1396 روز دوشنبه 9/5/96 ساعت 17 در کتابخانه علی بن ابیطالب (ع) برگزار گردید. در این جلسه شش کتاب به اعضا معرفی شد و در ادامه جلسات قبل بخشی از  برنامه به شاهنامه خوانی اختصاص داده شد.

در ابتداخانم حسامی با شعری از ابتهاج جلسه را آغاز کردند. سپس با یادآوری ده مرداد سالروز تولد محمود دولت آبادی مختصری از زندگی این نویسنده را برای اعضا بازگو کردند.

در ادامه خانم رجبی کتاب" اتول نامه" از جمال هادیان طبایی از نشر یک را به اعضا معرفی کردنداین کتاب به تاریخ ورود و رواج اتومبیل در ایران می‌پردازد و با واکاوی بخشی از فرهنگ فولکلور این مرز و بوم، مجموعه‌ای جامع و طنزگونه از گوشه‌های پیدا و پهنان این فرهنگ ارائه می‌کند.مخاطب این کتاب در یک سیر تاریخی و موضوعی با دل‌نوشته‌های پدیدآورندگان این فرهنگ یعنی همان شوفرهای دیروزی و رانندگان امروزی همراه می‌شود و از پیام‌های نهفته در دل این نوشته‌ها، گاهی اشک به چشم می‌آورد و گاهی لبخند بر لب.پدیدآورنده کتاب در مدت هشت سال، تک‌بیت‌ها، عبارت‌ها و واژه‌هایی را که بر خودروها نوشته شده، جمع‌آوریکرده و با قاعده‌ای نظام‌مند کنار هم چیده است.در بخش نخست کتاب، اطلاعات خواندنی از اولین‌های اتومبیل در ایران مثل نخستین اتومبیل، نخستین اتوبوس، نخستین کامیون، نخستین تاکسی، نخستین شوفر مرد و نخستین شوفر زن، نخستین تصادف، نخستین ماشین‌های آتش‌نشانی و پستی همراه با عکس‌های تاریخی آمده است که در گذری کوتاه خواننده را با تاریخ ورود و رواج اتومبیل در ایران آشنا می‌کند.آغازنامه، نیایش‌نامه، عشق‌نامه، طنزنامه، شورنامه، پندنامه، گله‌نامه و فرنگی‌نامه» بخش‌های هشت‌گانه کتاب را تشکیل می‌دهند که هر کدام تعدادی از بیت‌ها، عبارت‌ها و واژه‌های مورد استفاده در فرهنگ ماشین‌نوشته‌ها را دربر می‌گیرند. نویسنده کتاب پیش تر و در آستانه چاپ سوم کتاب، در گفتگویی اعلام کرده بود: در ویرایش جدید سعی کرده‌ام بخش تاریخچه خودور را کامل‌تر کنم و همچنین به بخش ماشین‌نوشته‌ها نیز 50 صفحه اضافه شده که شامل تعداد دیگری از ماشین‌نوشته‌هاست که در فاصله چاپ تا ویرایش جدید گردآوری کرده‌ام. از جمله مباحثی که در نسخه جدید با آن رو به رو می‌شویم، معرفی تنها راننده ملبس به لباس روحانی، رانندگان شاعر و رانندگان زن است که تعداد آنها به 20 نفر می‌رسد.

خانم خدادادی شعری از یکی از شاعران معاصر را خواندند و اعضا در خصوص نحوه خوانش شعر و محتوای آن به گفتگو پرداختند.

در ادامه خانم محمدی کتاب " وقتی نیامد " نوشته مریم ذکریایی از انتشارات تهران شهر را به اعضا معرفی کردند. مريم سادات ذكريايي از سال 1380 داستان نويسي را با شركت در كلاسهاي آموزشي و نقد داستان به طور جدي دنبال كرد. در سال 1383 اولين مجموعه داستانش به نام گمشده در بيراهه و در سال 85 دومين كتابش به نام مثل يك ناجي به چاپ رسيدند. كتاب ديگر او مجموعه داستانی است به نام «وقتي نيامد » كه شامل37 داستان كوتاه است.در بخشي از كتاب مي خوانيم:« در سال دوم دبيرستان درس مي خواندم. زشت نبودم. اما بين تمام دوستانم شايد قيافه من از همه معمولي تر بود. برعكس بقيه بچه ها كه شيطنت از سرورويشان مي باريد، من دختري آرام، سر به زير و خيلي كم حرف بودم . نزديك مدرسه ما يك مغازه لوازم التحرير فروشي قرار داشت كه صاحبش پسر جواني بود.او شيك پوش، خوش سيما، متشخص و خيلي مؤدب بود. بچه ها طي تحقيقاتي فهميده بودند نامش بابك است. دانشجوي ترم آخر رشته مديريت بازرگاني است. تك فرزند است و مغاز ه اش هم اجار ه اي است. بچه ها هر كدام به نحوي سعي داشتند توجهش را به خود جلب كنند. اما من مي دانستم با آن قيافه و چادري كه سرم بود نمي توانستم توجه او را به خود جلب كنم. فقط هر بار از جلوي در مغاز ه اش رد مي شديم در حالي كه دوستانم سروصدا ميكردند من حس عجيبي داشتم و اين موضوع ذهنم را مشغول كرده بود: من يه روزهمسر او ميشم.

خانم صالحی کتاب " آیا می دانید 1 " نوشته رضا جاهد از انتشارات سنبله را به اعضا معرفی کردند. مطالبی که در این کتاب است می تواند به بخش عظیمی از سوالات شما جواب بدهد. تمام آیا می دانید های این کتاب دارای جواب است. بخشی از سوالاتی که در کتاب آمده است به شرح زیر است:.آیا می دانید چرا در بین ملائکه ها حضرت عزرائیل ( ع ) مأمور قبض و روح شد.آیا می دانید چگونه نسل انسان بعد از حضرت آدم ( ع ) زیاد شد..آیا می دانید چرا باید 30 روز در سال را روزه بگیریم..آیا می دانید گوش دادن به موسیقی باعث فشار خون خواهد شدو سوالات دیگر..

خانم حسامی (مسئول کتابخانه) کتاب "  اعتماد به نفس کودک من" نوشته مجید همتی از انتشارات موسسه آموزشی پژوهشی امام را به اعضای حاضر در جلسه معرفی کردند. این کتاب به پرورش اعتماد به نفس درکودکان می پردازد و دارای سه فصل می باشد که نحوه  تقویت و پرورش اعتماد به نفس در کودکان را از سنین یک و دو سالگی را بیان می کند .در ابتدای کتاب تعریفی از اعتماد به نفس و انواع آن ارائه می شود. سپس به معرفی انواع سبکهای تربیتی و تاثیر آن بر اعتماد به نفس می پردازد. و در ادامه درمورد نشانه های اعتماد به نفس در کودک و راههای تقویت و یا علل کاهش آن در کودک توضیح می دهد.

خانم صالحی توضیحاتی در خصوص آرامگاه حافظ و تاریخچه آن ارائه دادند:" ر سال ۸۵۶ ه.ق(۱۴۵۲ میلادی)حدود ۶۵ سال پس از وفات حافظ شمس‌الدین محمد یغمایی، وزیر میرزا ابوالقاسم گورکانی؛ حاکم فارس، برای اولین بار عمارتی گنبدی شکل بر فراز مقبره حافظ بنا کرد و در جلو این عمارت، حوض بزرگی ساخت که از آب رکن آباد پر می‌شد.ا ین بنا در زمان حکومت شاه عباس صفوی (اوایل قرن یازدهم هجری قمری) مورد مرمت و باز سازی قرار گرفت و همچنین به دستورنادرشاه افشار آرامگاه باردیگر مرمت شد. کریم‌خان زند (۱۱۵۲ ه. ش) بر مقبره حافظ، بارگاهی به سبک بناهای خود ساخت (تصویر) و بر تربتش سنگی مرمرین نهاد که سنگ امروز نیز باقی است و دو غزل از حافظ به شیوه نستعلیق توسط حاجی آقاسی بیک افشار آذربایجانی نگاشته شده‌است .هم چنین تالاری با چهار ستون سنگی یکپارچه بلند ساخت که از طرف شمال و جنوب گشاده بود و در دو سوی آن، دو اتاق بنا کرد به گونه‌ای که مقبره حافظ در پشت این بنا قرار می‌گرفت و در جلو آن باغ بزرگی را احداث نمود. "و در ادامه در مورد تغییر و تحولات این بنا در ادوار مختلف توضیح دادند.

همچنین خانم حسامی به مناسبت سالروز تولد دولت آبادی کتاب کلیدر را به اعضا معرفی کردندکِلیدَر اثری از محمود دولت‌آبادی، نویسندهٔ معاصر است که در سه هزار صفحه و ده جلد به چاپ رسیده و روایت زندگی یک خانوادهٔ کرد ایرانی است که به سبزوار خراسان کوچانده شده‌اند. داستان کلیدر که متأثر از فضای ملتهب سیاسی ایران پس از جنگ جهانی دوم است بین سال‌های ۱۳۲۵ تا ۱۳۲۷ روی می‌دهد. کلیدر نام کوه و روستایی در شمال شرقی ایران است. کلیدر که «سرنوشت تراژدیک رعیت‌های ایرانی و قبایل چادرنشین را در دوره‌ای که سیاست زور حاکم است به تصویر می‌کشد» بر اساس حوادث واقعی نگاشته شده و به شرح سختی‌ها و رنج‌هایی روا رفته بر خانوادهٔ کَلمیشی می‌پردازد.کلیدر را می‌توان نقطهٔ اوج رشته آثار پیشین دولت‌آبادی به حساب آورد، که اغلب آنان داستان‌هایی کوتاه دربارهٔ مردم زجرکشیده و رنجور دهات خراسان است.

 خانم تقی یار به مناسبت روز بزرگداشت شهاب الدین سهروردی کتاب "قلندر و قلعه " نوشته یحیی یثربی از انتشارات قو را به اعضا معرفی کردند. قلندر و قلعه، داستان زندگی شیخ اشراق، شهاب الدین یحیی بن حبش سهروردی از حکما و عرفای بزرگ قرن ششم هجری ایران است.این کتاب به قلم دکتر سید یحیی یثربی نوشته شده است. نویسنده در این کتاب که جنبة زندگینامه ای آن بسیار دقیق و قوی است به نحوة شکلگیری ذهنیت شیخ شهاب الدین از کودکی و تأثیرپذیری وی از معلمان و استادانش پرداخته است. در این داستان تا حدی دیدگاههای فلسفه سهروردی به زبان ساده آمده است و اساس این نوشته راه و رسم سلوکی اوست که میراث حکما، علما و به ویژه فرزانگان است.در آغاز این داستان نویسنده دوران کودکی شهاب الدین را توصیف کرده است. به گونه ای که یحیی در دوران کودکی هر شب خواب میبیند که برای پرواز کردن یک بال بیشتر ندارد و احتیاج به بال دیگری دارد که با آن پرواز کند و چون میفهمد که این بال همان علم و دانش است طی پافشاریهای زیاد سرانجام پدر و مادرش را راضی میکند که برای یادگیری علوم مختلف به شهرهای دیگر سفر کند، اما پس از این همه تلاش و درس خواندن، سرانجام به جایی میرسد که ادامه دادن این درسها را بی فایده دانسته و همة آنهایی را که خوانده است تکراری می پندارد. از طرفی هر وقت یحیی حرفی میزد و یا نکته ای می گفت، از هر طرف به خاموشی و تسلیم وادارش می کردند و تعقیب و آزار و تهدیدش می کردند، به همین دلیل تصمیم گرفت به جستجو بپردازد. روزی در راه ناگهان در پی این جست و جو به آتشکدة زرتشتیان میرسد و با مغ آتشکده آشنا می شود، صحبتهایش را می شنود، احساس می کند که حرفهایش از جنس سخنهایی که تا آن روز شنیده بود و خوانده بود نیست. در آتشکده با دختری به نام سیندخت آشنا می شود. سیندخت دختر مغ است و حوادث را از پیش می داند. از باطن افراد خبر می دهد و گاهی آیندة آنها را برایشان بازگو می کند یحیی به شدت شیفتة او می شود. از طرفی آگاهی سیندخت از باطن دیگران او را نگران می کند؛ شاید سیندخت این دلدادگی را نشان گستاخی بپندارد.یحیی در پی اطلاعاتی که از مغ کسب می کند سرانجام تصمیم می گیرد که از آن جا برود و سفری دیگر را آغاز کند. سفری که سرآغاز شهرت سهروردی در فلسفه و عرفان می گردد. اما دیری نمی پاید که عقل سرخ شیخ، پای اندام نحیفش را به دادگاهی میکشاند که میکوشد تا سر سبز او را به پای حلقة چوبة دار بکشاند. اما...

کتاب قلندر و قلعه نه تنها روایتی رمان گونه و کمی آمیخته به تخیل از زندگی شیخ شهاب الدین سهروردی است بلکه دفتری کوتاه وساده برای معرفی اندیشه های شیخ اشراق و تهجر زمانة او نیز می باشد. دادگاهی که شیخ در آن گرفتار می آید، رستاخیزی است که همیشه در آن جهل و باطل به نبرد حقیقت می روند. اما حقیقت همیشه زمان را فتح می کند و این را اندیشة شیخ اشراق به اثبات رسانده است.

در انتها خانم محمدی به شاهنامه خوانی پرداختند. و همراه با قرائت اشعار شاهنامه از سنگ گذاشتن  بر روی چاهی که بیژن در آن اسیر است تا بردن گرگین نزد کیخسرو توسط گیو، اشعار را برای حاضرین معنی کردند. جلسه با پذیرایی از اعضا به پایان رسید.


موضوعات مرتبط: اخبار کتابخانه ، فعالیت های جنبی
برچسب‌ها: فعالیت های فرهنگی , گروه مطالعاتی و نقد کتاب وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع...
ما را در سایت وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع دنبال می کنید

برچسب : گزارش,برگزاری,پانزدهمین,جلسه,گروه,مطالعاتی,نقد,کتاب,سال, نویسنده : emamaliplo بازدید : 180 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 13:01