گزارش برگزاری "هجدهمین جلسه كانون ادبی کهندژ در سال 1396"

ساخت وبلاگ
هجدهمین جلسه كانون ادبي كهندژ در سال 1396، ساعت 17 چهارشنبه 11/05/96 برگزار گرديد. در اين جلسه كه با حضور تعدادي از علاقمندان تشكيل شده بود، بخشی از مناجات نامه خواجه عبدالله، ابیات مربوط به "کشته شدن ایرج به دست برادران" ، "آگاهی یافتن فریدون از کشته شدن ایرج" و ابیات ابتدایی "گفتار اندر زادن دختر ایرج" از شاهنامه خوانده و درباره آنها توضیحاتی ارائه شد، درباره زندگی گالیله صحبت شد، 3 کتاب معرفی گردید و دو شعر قرائت شد.

در ابتدای جلسه خانم حسامی (مسئول کتابخانه) ضمن عرض خیر مقدم و تبریک ولادت امام رضا(ع) صورتجلسه را قرائت کردند. سپس در خصوص مناسبتهای روز صحبت کردند و در این خصوص دو کتاب برای مطالعه به اعضا پیشنهاد داده شد. در ابتدا با توجه به تقارن روز با روز شهادت شیخ فضل الله نوری، توضیحاتی در خصوص زندگی و شهادت این روحانی  مبارز ارائه شد و برای ارائه توضیحات بیشتر به کتاب دیده بان بیدار ارجاع داده شد. همچنین با توجه به اینکه 10 مرداد ماه مقارن با زادروز محمود دولت آبادی بود، مختصری از زندگی ایشان بیان شد و قسمتهایی از کلیدر برای اعضا بلند خوانی شد.

سپس آقای صالحی (عضو کتابخانه) بخش هایی از مناجات نامه خواجه عبدالله را برای حاضران خواندند و توضیحاتی درباره شعر نیمایی ارائه کردند. شعر نیمایی سبکی از شعر معاصر فارسی است که نخستین نمونه شعر نو در ادبیات فارسی بوده و برآمده از نظریه ادبی نیما یوشیج شاعر معاصر ایرانی است. تحولی که نیما انجام داد در دو حوزه فرم و محتوای شعر کلاسیک فارسی بود. با انتشار شعر افسانه نیما مانیفست شعر نو را مطرح کرد که تفاوت بزرگ محتوایی با شعر سنتی ایران داشت. این شیوه سرودن شعر به سرعت جایگزین شعر کلاسیک فارسی گردید و سپس با ایجاد تفاوت‌هایی در فرم شعر نو، آن را به شیوه‌های نیمایی، سپید، حجم و ... دسته‌بندی کردند.تلاش نیما یوشیج برای تغییر دیدگاه سنتی شعر فارسی بود و این تغییر محتوا را ناگزیر از تغییر فرم و آزادی قالب می‌دانست. آزادی که نیما در فرم و محتوا ایجاد کرد، در کار شاعران بعد از وی، مانند احمد شاملو، مهدی اخوان ثالث، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری و منوچهر آتشی به نقطه‌های اوج شعر معاصر ایران رسید. با این حال نیما شعر خود را از لحاظ نگرش به جهان و محتوای کار پیشروتر و تازه تر از کار شاعران بعدی مانند شاملو به شمار می‌آورد.

در ادامه شاهنامه خوانی جلسات قبل، آقای بهمنی (عضو کتابخانه)، ابیات مربوط به "کشته شدن ایرج به دست برادران" ، "آگاهی یافتن فریدون از کشته شدن ایرج" و ابیات ابتدایی "گفتار اندر زادن دختر ایرج" از شاهنامه را برای حاضران خواندند و توضیحاتی پیرامون آن ارائه کردند. ایرج در اردوگاه سلم و تور برای رفع کینه به دیدار آنها می رود. اما با برخورد تند آنها مواجه می شود و هرچه در خصوص اینکه ادعایی بر پادشاهی بر ایران ندارد و آن را به برادرانش می بخشد صحبت می کند، تاثیری در برادران نمی کند و سرانجام کشته می شود. درحالیکه فریدون منتظر بازگشت ایرج از اردوگاه بود و تمامی شهر برای ورود وی آذین بسته شده بود. سر ایرج به همراه تابوتی به نزد فریدون فرستاده می شود و سلم و  تور راهی چین و روم می شوند. شهر یکپارچه عزادار می شود و فریدون از خدا می خواهد که آنقدر به وی عمر دهد که با چشمان خود انتقام گرفتن فرزند ایرج از سلم و تور را ببیند. در این میان فرزند ایرج زاده می شود. اما بر خلاف انتظار دختر است و امید فریدون ناامید می شود. دختر ایرج بزرگ می شود و روز به روز به ایرج شبیه تر می شود. دختر ماه‌آفرید به همسری برادرزادهٔ فریدون یعنی پشنگ در می آید. از آنها پسری به دنیا می‌آید که منوچهر نام میگیرد.

در این جلسه  خانم صالحی (عضو کتابخانه) کتاب "حیات پر فراز و نشیب آدولف هیتلر"، نوشته ویلیام لارنس شایرر از نشر کتاب روشن را معرفی کردند. دولف هیتلر در 20 آوریل 1889 در خانواده‌ای میانه‌حال در شهر اتریشی برنائو، واقع در مرز اتریش و آلمان، زاده شد. وی در سال 1921، به حزب «اس آ» پیوست و توانست با اتکای زیرکی، بی‌رحمی و گستاخی خود به صورت دیکتاتور مطلق العنان حزب درآید. او نام حزب را به «حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان» تغییر داد، و به خود عنوان رهبر یا پیشوا داد. همة رهبران حزب و اعضای دیگر حزب‌ها تابع هیتلر بودند و نردبان ترقی سیاسی و نظامی او شدند. در این کتاب ماجراهای سیاسی، نظامی و عشقی رهبر آلمان نازی «آدولف هیتلر» به همراه عکس‌هایی از او به تصویرکشیده شده است.

خانم ساجده رجبی (عضو کتابخانه) در این جلسه کتاب "بر لایک رفته"، نوشته حسام الدین مقامی کیا، از انتشارات قاف را معرفی و بخش هایی از آن را برای حاضران بلندخوانی کردند. رقابت برای لایک گرفتن تمامی ندارد. راه های لایک گرفتن هم تمامی ندارد و به تعداد آدم ها راه هست برای اخذ لایک. «بر لایک رفته» کشکولی است از مطالب کوتاه، در تقلید طنزآمیز از مطالبی که به قصد لایک گرفتن منتشر می شوند؛ چه از آن نوع که در فضای مجازی دست به دست و نقل محافل می شود و چه از آن گونه که در بعضی نشریات سطحی نه چندان معتبر و نه چندان راستگو به چاپ می رسد.حسام الدین مقامی کیا در «بر لایک رفته» نقیضه هایی بر این نوع مطالب نوشته، با این نیت که هم طنزآمیز و چه بسا لایک خور باشند و مناسب برای حتی فوروارد کردن، و هم طعن و نقدی باشد به آن نوع از نوشته ها و از طرفی به بعضی زودباوری ها.

آقای خدایی (عضو کتابخانه) به قرائت شعری از دعبل پرداختند. دِعبِل خُزاعی (زاده ۱۴۸ کوفه درگذشته ۲۴۵ قمری) با نام کامل ابوعلی، دعبل بن علی بن رزین بن عثمان بن عبدالله بن بُدیل بن ورقاء خزاعی کوفی، شاعر، ادیب و عالم شیعی که مدیحه‌سرا و ذاکر فضایل اهل بیت بود. مرقد این شاعر در شهر شوش دانیال از توابع استان خوزستان است. همه ساله در این شهر کنگره بین‌المللی شعر دعبل خراعی برگزار می‌شود.

خانم حاتمی (عضو کتابخانه) یک مثنوی از احسان افشاری را برای اعضا قرائت کردند.  احسان افشاری چهارم بهمن سال شصت و پنج در تهران چشم به جهان گشود. احسان افشاری فارغ التحصیل زبان و ادبیات فارسی است. کتابهایی که از ایشان منتشر شده اند: بیگانه(نشر نیماژ)، دندانه های سین احسانم(نشر نیماژ)، بادنما(نشر شانی)،از کتیبه تا کوبلن(نشر نیماژ).

خانم کریمی (عضو کتابخانه) کتاب " آن اتفاق نباید" از حسین حاجی هاشمی از انتشارات فرهنگ مردم را به اعضا معرفی کردند و چند شعر از آن را برای اعضا قرائت کردند. حسین حاجی هاشمی از شعرای جوان خمینی شهری است.

در پایان آقای مختاری نژاد (عضو کتابخانه) به معرفی گالیله و زندگی وی پرداختند. گالیلئو گالیله (۱۵ فوریهٔ ۱۵۶۴–۸ ژانویهٔ ۱۶۴۲) دانشمند و مخترع سرشناس ایتالیایی در سده‌های ۱۶ و ۱۷ میلادی بود. گالیله در فیزیک، نجوم، ریاضیات و فلسفه علم تبحر داشت و یکی از پایه‌گذاران تحول علمی و گذار به دوران دانش نوین بود.بخشی به شهرت وی به دلیل تأیید نظریه کوپرنیک مبنی بر مرکزیت نداشتن زمین در جهان است که منجر به محاکمه وی در دادگاه تفتیش عقاید شد. گالیله با تلسکوپی که خود ساخته بود به رصد آسمان‌ها پرداخت و توانست جزئیات سطح ماه را مشاهده کند.


موضوعات مرتبط: اخبار کتابخانه ، فعالیت های جنبی
برچسب‌ها: كانون ادبي , ‌ فعاليت هاي فرهنگي وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع...
ما را در سایت وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع دنبال می کنید

برچسب : گزارش,برگزاری,هجدهمین,جلسه,كانون,ادبی,کهندژ,سال, نویسنده : emamaliplo بازدید : 230 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 13:01