گزارش برگزاری "شانزدهمین جلسه كانون ادبی کهندژ در سال 1396"

ساخت وبلاگ
شانزدهمین جلسه كانون ادبي كهندژ در سال 1396، ساعت 17 چهارشنبه 28/04/96 برگزار گرديد. در اين جلسه كه با حضور تعدادي از علاقمندان تشكيل شده بود، بخشی از مناجات نامه خواجه عبدالله ، ابیات مربوط به "تقسیم کردن فریدون جهان را بر پسران" و "فرستادن نامه سلم و تور به فریدون" از شاهنامه خوانده و درباره آنها توضیحاتی ارائه شد، 5 کتاب معرفی گردید و چند شعر از شعرای معاصر خوانده شد. همچنین به مناسبت درگذشت "مریم میرزاخانی: نابغه ریاضی ایران و جهان" حاضران با زندگینامه و آثار و تحیقات  ایشان آشنا شدند.

در ابتدای جلسه آقای صالحی (عضو کتابخانه) بخش هایی از مناجات نامه خواجه عبدالله را برای حاضران خواندند و توضیحاتی درباره آن ارائه کردند. سپس آقای حامد نجفی (عضو سال ها قبل کتابخانه و میهمان جلسه) ضمن بیان تجربیات خود در کسب موفقیت های تحصیلی، پیشنهادهایی برای مطالعه عمیق و درک بهتر مطالب بر پایه روش "شبیه سازی" ارائه کردند. در شبيه سازي تدريس و يادگيري بر مبناي تمرين مجازي است. هنگام يادگيري شركت‌كنندگان يك اصل را از طريق به كار بردن آن اصل، مطالعه مي‌كنند. تمرين شبيه سازي شده براي وضوح بخشيدن به اطلاعاتي است كه يادگيرندگان به آن آگاهي دارند يا تلاش مي‌كنند تا نسبت به آن آگاهي پيدا كنند. در واقع اين روش براي اثبات اصول اساسي به كار مي‌رود. شبيه سازي روشي است براي گردآوري، طبقه بندي و ارزيابي اطلاعات و سپس نتجه‌گيري بر مبناي آن‌چه مشاهده شده است. نرخ يادداري هنگام شبيه سازي بسيار بالا است. سپس به خاطر سپاری جدول تناوبی را با این روش برای حاضران شرح دادند.

در این جلسه به مناسبت درگذشت "مریم میرزاخانی: نابغه ریاضی ایران و جهان" آقای مختاری نژاد (عضو کتابخانه) درباره زندگینامه ایشان، زمینه تحقیقاتی ایشان و کتاب "نظریه اعداد"، نوشته رویا بهشتی زواره و مریم میرزاخانی از انتشارات فاطمی توضیحاتی پیرامون آن ارائه کردند. مریم میرزاخانی ریاضی‌دان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود. میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» برندهٔ مدال فیلدز شد، که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی تنها زن و تنها ایرانی برندهٔ مدال فیلدز است. زمینهٔ تحقیقاتی او مشتمل بر نظریه تایشمولر، هندسه هذلولوی، نظریه ارگودیک و هندسه هم‌تافته بود. در کتاب نظریهٔ اعداد، اصلی‌ترین مباحث نظریهٔ مقدماتی اعداد، به گونه‌‌ای گرد آمده است که خواننده، ضمن آشنا شدن با موضوع، توانایی‌های بیشتری در مسئله حل کردن نیز به‌دست آورد. کتاب بیانی ساده و روان دارد و برای مطالعهٔ آن پیش‌نیاز خاصی بجز آشنایی با ابزارهای اساسی ریاضیات مقدماتی مانند اصل استقرای ریاضی و اصل لانه کبوتری لازم نیست. راه‌حل تمرین‌ها و یا راهنمایی برای حل آنها در انتهای کتاب گنجانده شده است.

در ادامه آقای صالحی با استفاده از کتاب "پیشگامان نقد ادبی در ایران" نوشته محمد دهقانی از انتشارات سخن درباره نظریات و جایگان صادق هدایت در نقد ادبی ایران اطلاعاتی به حاضران ارائه کردند.  هدایت از پیشگامان داستان‌نویسی نوین ایران و روشنفکری برجسته بود. بسیاری از پژوهشگران، رمانِ بوف کور او را مشهورترین و درخشان‌ترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران دانسته‌اند. هرچند شهرت عام هدایت در نویسندگی است، امّا آثاری از نویسندگانی بزرگ مانندِ ژان پل سارتر و فرانتس کافکا و آنتون چخوف را نیز ترجمه کرده‌است. حجم آثار و مقالات نوشته شده دربارهٔ نوشته‌ها، زندگی و خودکشی صادق هدایت بیان‌گر تأثیر ژرف او بر جریان روشنفکری ایران است.

خانم کاویانی نژاد (عضو کتابخانه) در این جلسه ضمن معرفی مختصری از زندگینامه فاضل نظری، کتاب "گریه های امپراتور" ایشان را معرفی و یکی از اشعار آن را برای حاضران خواندند. "گریه های امپراتور" مجموعه اشعار فاضل نظری است که در قالب غزل سروده شده است. نظری در این مجموعه با استفاده از زبانی نرم و ساده توانسته است مضامین سنتی را بازآفرینی کند و طرحی نو در اندازد. نخستین نکته‌ای که مخاطب در مواجهه با شعر فاضل نظری با آن مواجه می‌شود، سادگی و خوش‌خوانی شعرهای اوست. نظری در پی کشف‌های زبانی نیست،‌ بلکه به این معنا و محتواست که جغرافیای زبان او را کشف می‌کند و به آن سر و شکل می‌دهد. به همین سبب شعر او بی‌نیاز از هر نوع بازی زبانی یا فرمی است. در واقع شاعر دغدغه زبان یا فرم ندارد. گریه های امپراتور در پرونده افتخارات خود عنوان کتاب سال شعر جوان ایران را جای داده است. این مجموعه به همراه دو کتاب «اقلیت» و «آن ها» سه گانه فاضل نظری را تشکیل می دهد.

در ادامه خانم صالحی (عضو کتابخانه) به معرفی کتاب "مرگ ایوان ایلیچ"، نوشته لئو تولستوی، ترجمه محمد دادگر، از نشر فردا را معرفی کردند. ایوان ایلیچ، شخصیت اصلی داستان تولستوی، شخصی موفق در زندگی روزمره و کاری است ولی در زندگی شخصی دچار مشکلاتی است. البته این مشکلات به نوعی متاثر از موفقیت‌های کاری وی است. او بنا به دلایلی که در کتاب ذکر شده دچار یک بیماری سخت‌درمان می‌شود. تولستوی در این کتاب از تمام قدرت خود برای به تصویر کشیدن روحیات و احساسات یک بیمار سخت‌درمان استفاده می‌کند. تولستوی روحیات یک چنین بیماری را از لحظه آگاه شدنش به بیماری تا لحظه خاموشی یا مرگ را به پنج مرحله تقسیم می‌کند.  بنابراین آن‌چه را که نویسنده در اين کتاب به‌طور شورانگيزي بر صحنه مي‌آورد زندگي مردي است از مردمان ميان‌مايه و از کارمندان درستکار و وظيفه‌شناس، بي خبر از دين و آرمان و کمابيش از انديشه که در شغل خويش و زندگي ماشين‌وار غرقه‌اند، تا لحظه‌ي مرگ و آن‌گاه با وحشت درمي‌آبند که زندگي نکرده‌اند.

در ادامه شاهنامه خوانی جلسات قبل، آقای محمدی (عضو کتابخانه) ابیات مربوط به "تقسیم کردن فریدون جهان را بر پسران" و "فرستادن نامه سلم و تور به فریدون" را برای حاضران خواندند و توضیحاتی پیرامون آن ارائه کردند. فریدون جهان را بین پسران خود تقسیم کرد. روم و خاور را به سلم، سرزمین ترکان و چین را به تور و ایران را به ایرج سپرد. ایران، سرزمین پهلوانان و محل تاج و تخت پادشاهی فریدون بود. هر سه پسر خوشحال بودند و به خوشی بر سرزمین خود حکومت می کردند و چندی بدین سان گذشت و فریدون هم در این سال ها به سنین کهولت رسیده بود و چون فریدون رو به سستی و پیری می رفت پسرانش شروع به خیرگی کردند. سلم دل خوشی از ایرج نداشت چرا که او پسر بزرگ تر بود و پدرش ایرج را فرمانروای ایران زمین کرده بود. پس برای تور که از اندیشه و خرد دور بود پیام فرستاد که ای برادر، پدر ما برادر کوچکمان را بر ما برتری داده، تخت زر برای او و جایگاه پست برای ماست، تخت و تاج که از من گذشته است و من در فکر خود نیستم اما به تو ظلم زیادی شده است و تا زمانی که دلیر و شایسته و بزرگ تری، جایگاه برتر در اختیار برادر کوچکمان است و این گونه تقسیم جهان نشان می دهد که پدر عقل سالمی ندارد. هنگامی که تور این پیام را شنید بسیار خشمگین شد و پاسخ داد: پدر، ما را در جوانی فریب داد پس باید از بزرگان یکی را که سخن گوتر است برگزینیم و نزد پدر فرستیم. تور و سلم از موبدان کسی را که سخن گو و دانا بود گزیدند تا پیام آن ها را برای پدر فرستد و بگوید که در حق آن ها ستم کرده است و اگر در تصمیم خود تجدید نظر نکند لشکری از ترکان و چین و روم به سمت ایران خواهند فرستاد تا ایرج را از پادشاهی ایران زمین به زیر بکشند. هنگامی که فریدون پیام آنها را شنید، بسیار آشفته شد.

همچنین خانم رجبی (عضو کتابخانه) در این جلسه کتاب "فیضا له"، نوشته ناصر فیض از انتشارات کتاب قاف را معرفی کردند و بخش هایی از آن را برای حاضران بلندخوانی کردند. ناصر فیض در کتاب «فیضاً له» مجموع 100 بیت از شعرهای حافظ را آورده که با آن شوخی کرده و به طنز درآورده است.  همچنین در ا دامه ایشان کتاب "شکرپاش: مجموعه شعر طنز مطبوعاتی بعد از انقلاب اسلامی"، به انتخاب علیرضا لبش از انتشارات کتاب نشر را به عنوان شعر طنزی دیگر معرفی و بخش هایی از آن را برای حاضران خواندند.

آقای کاویانی نژاد (عضو کتابخانه) در این جلسه کتاب "اتول نامه"، نوشته جمال هادیان‌ طبائی‌ زواره از نشر یک را معرفی و بخش هایی از آن را برای حاضران بلندخوانی کردند. «اُتول‌نامه» یا فرهنگ ماشین‌نوشته‌ها، مرجعی جامع و كامل از فرهنگ جاده‌ای كه هزاران نوشته نغزی را كه پس و پیش خودروها نوشته می‌شود را همراه با توضیح و تفسیر و تصویر كنار هم گرد آورده و در 8 فصل موضوع‌بندی كرده است.

در پایان آقای اسفندیاری (عضو کتابخانه) یکی از سروده های خود را برای حاضران خواندند و حاضران نظرات خود را درباره آن بیان کردند. جلسه با خواندن بخش هایی از سروده های شاعران معاصر توسط خانم ها کاظمی و حسینی و آقای حامد خدایی(اعضای کتابخانه) به پایان رسید.


موضوعات مرتبط: اخبار کتابخانه ، فعالیت های جنبی
برچسب‌ها: كانون ادبي , ‌ فعاليت هاي فرهنگي وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع...
ما را در سایت وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : emamaliplo بازدید : 185 تاريخ : دوشنبه 9 مرداد 1396 ساعت: 16:35