گزارش برگزاری "هشتمین جلسه كانون ادبی کهندژ در سال 1396"

ساخت وبلاگ
هشتمین جلسه كانون ادبي كهندژ در سال 1396، ساعت 17 چهارشنبه 03/03/96 برگزار گرديد. در اين جلسه كه با حضور تعدادي از علاقمندان تشكيل شده بود، به مناسبت فرارسیدن سالگرد "فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس"، حاضران با رشادت های سربازان وطن در آن دوران آشنا شدند، شاهنامه خوانی با خواندن پادشاهی جمشید، آغاز پادشاهای ضحاک و نبرد رخش با شیر بیشه از خوان اول رستم ادامه یافت، دو تن از حاضران سروده های خود را خواندند و سه تن از شاعران معاصر معرفی شدند و سروده های آنها خوانده شد.

در ابتدای جلسه خانم تقی یار (کتابدار) ضمن خوشامدگویی به حاضران صورتجلسه را قرائت کردند. سپس به مناسبت فرارسیدن سالگرد "فتح خرمشهر در عملیات بیت المقدس"، مطالبی درباره چگونگی آغاز جنگ تحمیلی و رشادت های سربازان و مردم در دفاع از کشور و آزادسازی خرمشهر بیان کردند. آزادسازی خرمشهر یکی از مهم‌ترین اهداف عملیات الی بیت‌المقدس در دوره جنگ ایران و عراق بود که پس از ۵۷۸ روز اشغال در روز سوم خرداد سال ۱۳۶۱صورت گرفت. این عملیات توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران (به فرماندهی علی صیاد شیرازی) و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (به فرماندهی محسن رضایی) انجام گرفت. فتح خرمشهر انعکاس جهانی داشت و عراق با از دست دادن خرمشهر از نظر سیاسی تکیه‌گاهش را برای مذاکره از دست داد. این واقعه از لحاظ نظامی نقطه عطفی در تاریخ جنگ ایران و عراق شناخته می‌شود. به همین دلیل از این روز به عنوان نمادی از پیروزی، مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن یاد می‌شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی سوم خرداد را به عنوان روز مقاومت، ایثار و پیروزی در تقویم رسمی ایران نامگذاری کرده‌است. در ادامه بحث خانم حسامی (مسوول کتابخانه) یکی از سروده های محمدحسین ملکیان (شاعر معاصر) درباره جنگ را برای حاضران بلندخوانی کردند. همچنین آقای حامد خدایی (عضو نوجوان کتابخانه) یکی از داستان های مربوط به آزادسازی خرمشهر را با استفاده از کتاب درسی شان برای حاضران تعریف کردند.

در ادامه شاهنامه خوانی جلسات قبل، آقای ابراهیم بهمنی (عضو کتابخانه) بخش مربوط به زوال پادشاهی جمشید و بخشی از پادشاهی ضحاک را خواندند و توضیحاتی پیرامون آن ارائه کردند. جمشید فرزند تهمورث و شاهی فرهمند است که سرانجام در پی خود بینی، فره ایزدی را از دست می‌دهد و به دست ضحاک کشته می‌شود. پادشاهی جمشید در شاهنامه هفت صد سال است. ساختن ابزار جنگ، پوشش مردمان، بخش کردن مردمان به چهار گروه، ساختمان‌سازی و خشت‌زنی، برآوردن گوهر و بوهای خوش، ساختن کشتی و دریانوردی از جمله کارهایی که انجام آن در شاهنامه به جمشید نسبت داده شده ‌است. ضَحاک نیز از پادشاهان افسانه‌ای ایران، پسر مرداس و فرمانروای دشت نیزه‌وران است. او پس از کشتن پدرش بر تخت می‌نشیند. ایرانیان که از ستم‌های جمشید پادشاه ایران به ستوه آمده بودند، به نزد ضحاک رفته و او را به شاهی برمی‌گزینند. ابلیس دستیار ضحاک با دو بوسه بر دوش ضحاک، دو مار از جای بوسه‌ها بیرون می‌جهد. پس از این واقعه ابلیس نسخه‌ای تجویز می‌کند که باید هر روز مغز دو جوان را خوراک مارها نماید تا گزندی به او نرسد.

همچنین در بخش شاهنامه خوانی، خانم صبا دادور (عضو نوجوان کتابخانه) "نبرد رخش با شیر بیشه" از خوان اول رستم را برای حاضران خواندند و آقای ابراهیم بهمنی توضیحاتی پیرامون آن دادند. در خوان یکم از هفت‌خوان «رستم» که در شاهنامه‌ی فردوسی آمده، پهلوان ایران‌زمین رستم برای رها ساختن «کیکاووس» پادشاه ایران‌زمین که در مازندران گرفتار دیوان شده بود به آن سامان می‌رود. او سوار بر «رخش» می‌شود و راه دو روزه را یک روزه سپری می‌کند. رستم گرسنه و نیازمند خوراک و خورش می‌شود. رستم دشتی پُر از گور (گورخر ایرانی) پیدا می‌کند و به شکار می‌پردازد و گوری را شکار کرده و آن را روی آتش بریان کرده و می‌خورد. سپس افسار رخش را آزاد کرده و او را برای چریدن رها می‌کند و خود به خواب فرو می‌رود  ولی آن‌جا بیشه و قلم‌رو شیر بزرگی بود. شیر آهنگ این را داشت که نخست اسب را بِدَرد و سپس به سراغ سوار در خواب رفته -رستم- برود. شیر به سوی رخش تاخت و رخش با او درگیر شد و دو سُم جلویی خود را بر سر او کوبید و دندان‌های‌اش را بر پشت او فرو برد و آن جانور ددَ (وحشی) را کشت.

در این جلسه آقایان رضا اسفندیاری و ابراهیم بهمنی (اعضای کتابخانه) هر یک آخرین سروده های خود را برای حاضران قرائت کردند و توضیحاتی پیرامون آن ارائه کردند. همچنین حاضران نظرات و سوال های خود درباره این اشعار را مطرح کردند. همچنین به طور گذرا به زندگی شاعران معاصر حمید مصدق، مهدی اخوان ثالث و فروغ فرخزاد توسط خانم کریمی، آقای مختاری نژاد و خانم کاویانی اشاره شد و بخش هایی از سروده های آنها برای حاضران قرائت گردید.


موضوعات مرتبط: اخبار کتابخانه ، فعالیت های جنبی
برچسب‌ها: كانون ادبي , ‌ فعاليت هاي فرهنگي وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع...
ما را در سایت وبلاگ کتابخانه عمومی علی بن ابیطالب ع دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : emamaliplo بازدید : 164 تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396 ساعت: 19:27